Hoe houden we bewegingsvrijheid in steden? Natuurlijk door te fietsen en lopen in plaats van autorijden. Maar daar zit nog een gat tussen. Pieter Dekker, coördinator van het recent gelanceerde LEV kenniscentrum, verbonden aan de HAN, verwacht de komst van ‘het ultieme deel-voertuig’, als het werkelijke alternatief voor de auto in steden. Hoe het eruit zal zien, weet nog niemand, maar het zal “absoluut” ontstaan uit het segment ‘licht elektrische voertuigen’, weet Dekker. De broedkamer hiervoor zal allicht het LEV Kenniscentrum zijn, ”want hier komen kennis, stakeholders, en marktontwikkeling samen”.
Redactie
Pieter Dekker, trok jarenlang “van hoofdstad naar hoofdstad“ als distributeur van ‘de Trikke’, gestart als niet gemotoriseerd fitnessapparaat. Het is in 2009 elektrisch gemotoriseerd aangeboden en door Dekker ‘ontdekt’ als voertuig voor stedelijke mobiliteit. Het is, in zijn optiek, zelfs een “kansrijk alternatief voor de auto in steden”. Vervolgens leerde hij ook alle ‘haken en ogen’ kennen in zijn missie om het voertuig op straat te krijgen. Met veel doorzettingsvermogen lukt het in bijna alle Europese landen (op twee na) om de Trikke door de wet- en regelgeving te krijgen. Maar de groei zette er nog niet mee door.
Meer en meer verdiepte Dekker zich in het segment op zich: het licht elektrische voertuig en de rol ervan in het mobiliteitssysteem. Zijn wegen kruisten twee jaar geleden die van Het Lectoraat Automotive Research van de HAN Academie Engineering en Automotive. Hier ging hij aan de slag als projectmanager mobiliteit en zag vanuit deze leer- en kennisomgeving begin dit jaar plots “het nut en de noodzaak’ voor een ‘LEV-Kenniscentrum’.
Noodzakelijk omdat micromobiliteit niet de aandacht krijgt die het verdient. Overheden komen ermee weg door het niet als probleem te beschouwen en laten oplossing over aan de markt. Daardoor ontstaan allerlei initiatieven die niet met elkaar praten. “Toch zal die pijn er komen, en het probleem zich aandienen”, voorziet Dekker. ”Er is geen gemeente die niet bezig is om de auto uit de stad te krijgen. En het is goed om op lopen en fietsen in te zetten, maar er zit een gat tussen de fiets en de (deel-)auto.”
De oplossing zal komen uit het brede segment van licht elektrische voertuigen voor personen én goederenvervoer, is Dekkersovertuiging. “Het ultieme voertuig is er misschien nog niet, de regelgeving ligt nog onder een steen”, maar de kraamkamer is geopend. “Hier denken we met alle mensen die er verstand van hebben over het concept, de regelgeving én het ultieme voertuig zelf: dat je beschermt tegen regen, dat er vanzelfsprekend is om te delen, en dat ook een volwaardige plek krijgt in het mobiliteitssysteem.”